Suomen ensimmäinen auto

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Marklin, 12.1.2014.

  1. Marklin

    Marklin Double Gearhead

  2. Joe Hunt

    Joe Hunt Double Gearhead

    Toi Hjalmar Linder oli myös Kytäjän Kartanon omistaja ja oli kyl (perimätiedon mukaan) ensimmäinen auton Suomeen tuottaneita.Mun mielestä tuotti myös autonkuljettajan sen auton mukana.
    Noita rikkaita oli muutama ,jotka tuottivat noita ensimmäisiä autoja omaan käytttöönsä .Osa Venäjältä tulleita kihoja,kuten Rantalinnan Ruokolahdella ostanut Oldenburgin perhe - tosin vasta 1917.He toivat myös jonkin hienon pelin kuljettajineen Suomeen.
     
  3. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Väite Linderistä Suomen ensimmäisen auton omistajana on legenda, joka sitkeästi vaan elää vaikka se on todettu vääräksi jo moneen kertaan.

    Kirjassa Annetaanpa välikaasua! eli SAHK:n 50-vuotiskirjassa on Jukka Marttilan pitkä artikkeli Suomen ensimmäisistä autoista. Ensimmäinen varmaksi tiedetty auton tuonti Suomeen on tapahtunut 2.5.1900 jolloin Turkuun tullattiin Benz Velo Comfotable n:eek: 2723 ja autosta kirjoitettiin lehdissä tuoreeltaan.

    Toki Linder oli maamme ensimmäisten autonomistajien joukossa, mutta hänen ensimmäinen autonsa, merkiltään ilmeisesti Mors, tuli maahan vasta alkuvuonna 1902. Hän osti sitten varhaisessa vaiheessa lisää autoja, mm. -04 Mercedes Simplexin.

    Kannattaa lukea tuo Marttilan artikkeli, siinä on runsaasti tutkittua tietoa ja kuvia Suomen ensimmäisistä autoista ja niiden tuojista.
     
  4. Marklin

    Marklin Double Gearhead

    Tuossa jutussa mainitaan Lindenin Mercedes Simplex.
    Mustion linnan Wikipedia sivulla on kuva "Mustion kartanoon hankittu Mors auto 1900-luvun alkuvuosina" http://fi.wikipedia.org/wiki/Mustion_linna

    Itsekin olen ollut siinä käsityksessä, että Linden olisi ollut juuri se ensimmäinen auton hankkinut.
     
  5. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Tuosta Morsista on pari kuvaa mainitsemassani artikkelissa. Tosiaan se on valmistettukin vasta loppuvuonna 1901 tai alkuvuonna 1902 ja tuotu vuonna 1902 Suomeen eli pari vuotta sen jälkeen kun Viktor Forseliuksen tuoma Benz.

    Autoilun alkuvaiheet Suomessa on aiheena kyllä tosi mielenkiintoinen. Automobiili-lehdessä muistaakseni vuosien varrella on ollut myös artikkeleita asiasta.

    Jo 17.8.1899 oli Hufvustasbladet kirjoittanut, että "Moottorivaunun on viime päivinä nähty liikkuvan kaupungin kaduilla", mutta kyseessä ei ollut auto vaan nelipyöräinen Patria-moottoripolkupyörä.
     
  6. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Prätkiä Suomessa muuten on ollut jo ennen kuin autoja. En nyt yhtäkkiä löytänyt hyllystä lähdeteosta, mutta ainakin Tampereella Finlaysonin johtajan von Nottbeckin aikuisilla pojilla on ollut moottoripyörä, olisiko ollut joskus 1895 tienoilla. Jossain senkin mallista ja vaiheista oli tarkempaa tietoa, kun vain muistaisi missä. :oops:
     
  7. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Stockan automyymälän kuva vuodelta 1926 on kuin nykypäivän vauhtikaupasta. Seinällä roikkuu (ralli)ohjauspyöriä ja lattialla on vaihtokoneita telineissään.
     
  8. janiluo

    janiluo Gearhead

    Niin tarkoitetaanko keskustelun otsikolla Suomen ensimmäistä autoa vai ensimmäistä "uutta" autoa.
    Pelkistä yllämainituista linkeistä lukemalla voisi päätellä että "Saksantuonti" alkoi Suomessa jo ennen kuin yhtään uutta autoa oli vielä myyty. Anko autotuojat ry:n katkeruus harmaatuontia kohtaan kytenyt jo tosiaan toistasataa vuotta autokauppiaiden keskuudessa sukupolvelta toiselle?
    :D
    - Jani -
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  9. Marklin

    Marklin Double Gearhead

    Ensimmäinen Suomessa valmistettu auto lienee ollut Korvensuu 1913, joten sitä ennen on oltu tuonnin varassa.
     
  10. karra

    karra Double Gearhead

    Juu ja vielä yhteen maahantuojaan kohdistamalla; kyllä mahtoi vehoa v*tuttaa kun sekä Benziä että Daimler-Mercedestä tuotiin maahan heidän organisaation ohi :rotfl:
     
  11. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    Herättelen henkiin tämän vanhan ketjun, kun ihan muussa yhteydessä löysin tietoja Kamariherra Hjalmar Linderistä ja hänen värikäästä elämästään.

    Heti alkuun pitää todeta, että tuo Marcus Ziemannin artikkeli YLEn sivuilla, avausviestissä linkattu, on varsin epätarkka, mitä itse autoihin ja niiden tietoihin tulee.
    - Ensinnäkään en ole mistään löytänyt Ziemannin siteeraamaa väitettä, että Mercedes Simplex olisi ollut herra Linderin ensimmäinen auto. Sikäli merkityksellistä, että Ziemann itse kysenalaistaa virheellisen tietonsa, perustellen, että Simplexiä ei valmistettu vuonna 1900. Simplexinkin Linder omisti, mutta ensimmäinen oli 1902 Mors.
    Tässä Mustion 1902 Mors:
    [​IMG]
    - Kummastuttaa myös, miksi jutun kuvitukseen oli otettu T-mallin Ford, vaikka esiteltiin Kirkkoherra Lampénin 1904 Ford model-A autoa?
    Alla Model A mainoskuva. Tällainen lienee ollut Lampénin auto.
    [​IMG]

    Tässä Mobilian sivustolta löytyvä tutkielma ensimmäisistä Suomessa käytetyistä autoista, jotenkin luotettavampaa tietoa kuin Ziemannin juttu.
    https://www.mobilia.fi/sites/default/files/kaikki_ajoneuvot_-1922_2018.pdf

    Tässä vielä hieno kuva Mustion Mors-autosta, ohjaimissa itse kamariherra Linder. (Kuva historianteoksesta "1917", johon kuvat toimittanut Jukka Kukkonen)
    [​IMG]
     
  12. tinareki

    tinareki Double Gearhead

  13. 0rs0n

    0rs0n Gearhead

    Tästä tuli mieleen. Kellä on vanhin auto Suomessa. Mitä käytetään joka kesä? Onko mitään tietoa?
     
  14. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Paljonko noita kaikkein vanhimpia sitten käytetään, mutta ainakin lehtijuttujen perusteella Niilo Säntti vaikuttaa ahkerasti osallistuvan tapahtumiin ja hänellä on (uudempien mobiilien lisäksi) 1904 Ford. Savonlinnassa on 1900 Crestmobile, Kuopiossa 1902 Rambler ja Mobiliassa 1898 Georges Richards, mutta taitavat nämä olla lähinnä näyttelyesineitä.

    Mikä lie sitten vanhin "Suomi-auto"? Varmaan yksi vanhimmista samassa perheessä ja talossa olevista on 1910-luvun Mersu jossakin Satakunnassa (Kokemäki, Harjavalta tms.) jonka muistaakseni nykyisen omistajan isoisä on ostanut joskus 1918 tms., nyt en löytänyt tarkempaa faktaa mutta siitä on jossakin kirjassa juttua.
     
  15. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    Suomen vanhin rekisterissä oleva auto taitaa olla tämä Crestmobile, om. Seppo Asikainen

    https://www.uusisuomi.fi/uutiset/pa...eva-auto/18518a28-025a-35ab-b03d-2373d5495dce

    [​IMG]

    Niilo Säntillä on edellä mainitun 1904 Fordin lisäksi 1903 Wanderer,
    molemmilla tiettävästi ajetaan mobilistien kesätapahtumissa. Säntin Ford lienee aivan samaa mallia, kuin ketjun alussa mainittu kirkkoherra Lampénin 1904 Ford.

    Uskoisin, ettei mitään viime vuosisadan alun ajopeliä voi varsinaisesti "käyttää" nykyliikenteessä, huippunopeuksien ollassa luokkaa 30..40km/h ja huoltovälit nykyauton tankkausvälin luokkaa. Silti esim. Panden mainitsema Kuopion 1902 Rambler osallistui esim 2018 Talviajoihin Saarijärvellä!
     
  16. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    "Kiitos" tästä linkistä. :odsmile: Nyt varmaan pitää lukea nuo 1120 sivua läpi sillä tuolla näytti olevan kaikenlaista mielenkiintoista. Automerkkejäkin vaikka mitä, heti osui silmiin useita Russo-Baltiqueita sekä jopa Delaunay-Bellevillejä. Mummoni isobroidin nimikin sieltä löytyi.

    Tämäkin tuolta yllämainitusta linkistä löytyy: 1895 Hildebrand & Wolfmüller, omistaja tehtailijan poika Peter von Nottbeck. Ensimmäinen kerta kun käytetään moottoripyörä-sanaa. Aamulehti 7.7.1895.
     
  17. Buick55

    Buick55 Gearhead


    Tässä tuo Rambler Talviajoissa.
    [​IMG]
     
    TwistOla, tinareki ja Pande_K tykkäävät tästä.
  18. Mac

    Mac Gearhead

    Eikös tuo kärry todettu joku aika sitten täydeksi jälkituotannoksi?
     
  19. karra

    karra Double Gearhead

    Suomihan itsenäistyi 1917. Autoja oli jo silloin. Eli auto oli täällä ennen Suomea. :lol:
     
  20. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Tässä on tämä Korvensuu, mutta olisko tuo toinen mahdollinen Korvensuun esiversio? Kun Korvensuuhan ilmeisesti kolaroitiin ja rakennettiin uusiksi. Sen renkaathan on ainakin selkeästi myöhemmältä ajalta.
    [​IMG]
    [​IMG]
     

Kerro tästä muillekin!